CARA MEMASAK
MEMASAK KAMBING PERAP CIKNOOR MENGGUNAKAN OVEN
untuk pek saiz besar. Mudah Dan Cepat !!
1-Pertama sekali daging kambing perap ciknoor perlu defrost dahulu produk menggunakan kaedah rendam dalam air bersama dengan plastik pembukusan kambing perap ciknoor
2 – Keluarkan kambing perap ciknoor daripada pembukusan, ambil daging kambing satu persatu dengan menyusun di dalam bekas dulang pembakar oven
3 – Tahap kepanasan untuk memasak kambing perap ciknoor menggunakan kaedah oven bergantung kepada jenis oven masing2.. kebiasaannya tahap kepanasan suhu 200°C selama 10-15minit bergantung oven yang digunakan.
– Hidangan siap dimasak dan selamat menjamu selera !! –
P/s : Masa bergantung tahap kepanasan yang digunakan juga bergantung jenis oven yang digunakan.
MEMASAK MENGGUNAKAN DAPUR ARANG
Sesuai untuk aktivit luar rumah bersama keluarga untuk majlis yang besar menggunakan daging kambing dengan kuantiti yang banyak.
1- Pertama sekali defrost dahulu kambing perap ciknoor dengan menggunakan beberapa cara seperti rendam dalam air bersama dengan pembukusan sekali.
2 – Ketika mengeluarkan kambing dari pek, Ratakan sos perap pada semua bahagian daging kambing. Tidak perlu menggunakan semua sos perap bagi mengelakkan rasa masin dan pahit pada kambing.
3 – Susun daging kambing di atas jaring pembakar dan pastikan tiada kambing yang bertindih atau terlipat, Tujuaannya utk memastikan proses pembakaran yang sempurna dan sekata.
4 – Balik-balikan kepingan daging dalam anggaran masa 1-2 minit. Anggaran masa keseluruhan 5 ke 8 minit
5 – Setelah warna berminyak naik di kedua permukaan daging, daging sudah dianggap masak, Untuk kepastian betul-betul masak (well done), kelar bahagian daging kambing paling tebal dan lihat tiada warna kemerahan pada tekstur daging kambing
– selesai memasak boleh dihidangkan bersama dengan kentang goreng dan juga sayur salad...dicurah kan pula dengan sos blackpaper brown souse ciknoor... 😋😋
P/s : Masa memasak kambing perap ciknoor bergantung dengan jarak jaring pembakar dengan arang dengan tahap kepanasan dari arang yang di gunakan.
MEMASAK DENGAN MENGGUNAKAN AIR FRYER
Rasa dan warna sangat menarik, tidak hangit, mudah dan cepat untuk memasak
1-Pertama sekali daging kambing perap ciknoor perlu defrost dahulu produk menggunakan kaedah rendam dalam air bersama dengan plastik pembukusan kambing perap ciknoor
2 – Keluarkan kambing perap ciknoor daripada pembukusan, ambil daging kambing satu persatu dengan menyusun di dalam bekas pembakar airfryer
3 – Tahap kepanasan untuk memasak kambing perap ciknoor menggunakan kaedah airfryer bergantung kepada jenis airfryer masing2.. kebiasaannya tahap kepanasan suhu 180°C-190°C selama 10-15minit bergantung airfryer yang digunakan.
– Hidangan siap dimasak dan selamat menjamu selera !! –
P/s : Masa bergantung tahap kepanasan yang digunakan juga bergantung jenis air fryer yang digunakan.
CARA MEMASAK KAMBING PERAP CIKNOOR MENGGUNAKAN DAPUR GAS
Rasa dan warna daging kambing menggunakan dapur gas terdapat sedikit aroma bau asap dengan cara mudah dan cepat untuk memasak
1- Pertama sekali defrost dahulu kambing perap ciknoor dengan menggunakan beberapa cara seperti rendam dalam air bersama dengan pembukusan sekali.
2 – Buka api dapur gas dan panaskan kuali pan yang telah diletakkan diatas dapur sehingga terasa bahang panas yang mencukupi.
3 – Letakkan kepingan daging kambing perap ciknoor di atas kuali pan dan susun dengan elok di dalam kuali pan tersebut.
4 – Tunggu sehingga 3-4 minit kemudian terbalikkan kambing bahagian yang belum dimasak.
5 – Sekiranya permukaan daging kambing berminyak bertukar warna coklat menunjukkan daging kambing telah masak anggaran masa keseluruhan 7-8 minit.
6 – Untuk mendapatkan daging kambing betul-betul masak (well done), kelar bahagian daging kambing paling tebal untuk melihat perubahan warna kemerahan pada tekstur daging kambing tersebut.
– selesai memasak boleh dihidangkan bersama dengan kentang goreng dan juga sayur salad...dicurah kan pula dengan sos blackpaper brown souse ciknoor... 😋😋
P/s : Masa memasak kambing perap ciknoor bergantung kepada tahap kepanasan dapur pan yang digunakan dan jarak susun atur daging dalam pan .. , jangan gunakan pan yang melebihi saiz 10 inci bagi mengelakkan bahang panas yang diperlukan tidak dapat dicapai bagi mengelakkan pembakaran mengambil masa yang lama untuk memasak..
Sedap kambing perap ciknoor daging pun tidak berbau hamis..sos pun sedap
Kompem kena order lagi
Barang senang dan cepat nak masak🤭🤭
Sedap pulak..tu...
Harga pn murah dari saller lain..
.Anda Berminat?
Tekan link untuk order sekarang
👇👇👇
.http:www.wasap.my/60103708284/kambingperapciknoor
https:www.wasap.my/60169397093/kambingperapciknoor
Comments
Post a Comment